200 g mąki
100 g masła
1 łyżeczka soli
2 żółtka
2-3 łyżki wody
Wszystkie składniki łączymy - wodę dodajemy na końcu stopniowo. Ciasta nie należy zagniatać zbyt długo, bo będzie twarde. Formujemy kulkę i schłodzimy w lodówce przez 30 min. Następnie rozwałkowujemy lub wylepiamy ciastem formę o średnicy 26-28 cm. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.C. Ciasto w formie przykrywamy papierem do pieczenia na to wsypujemy suchą fasolę lub groch, by podczas pieczenia ciasto się nie podniosło. Pieczemy 15 min. Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy z ciasta papier z fasolą i wypełniamy je nadzieniem.
Nadzienie
1 kg śliwek
2 łyżki miodu z propolisem
Śliczna tarta, i genialny pomysł na dodanie miodu do śliwek.
OdpowiedzUsuńPolecam moją wersję tarty se śliwkami agrestem oraz galaretką. http://nymuffin.blogspot.com/2013/07/gooseberry-plum-tart-tarta-ze-sliwkami.html
Następna będzie z agrestem:) Dzięki za inspiracje:)
Usuń