poniedziałek, 11 marca 2013

Roladki śledziowe z miodem i papryką

Śledzie na słodko? Czemu nie. Przepis z cyklu co zrobić ze śledzia, miodu, papryki i orzechów.

Składniki:
200 g płatów śledziowych solonych 
mleko
1 łyżeczka cukru brązowego 
1 szt. papryczki chili
1/4 szkl. oliwy z oliwek
4 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
50 g orzechów
1/4 pęczka pietruszki 


Płaty śledziowe zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na noc.
Następnego dnia. Do miski wlewamy oliwę z oliwek. Papryczkę chili myjemy, wyjmujemy nasiona i drobno kroimy. Pieruszkę drobno siekamy. Wszystko łączymy ze sobą. Dodajemy osączone z mleka płaty śledziowe. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Orzechy drobno mielimy, dodajemy miód. Płaty śledziowe ropłaszczamy (przyciskając palcami) i po zewnętrznej stronie smarujemy miodem z orzechami. Zwijamy w roladki miodem na zewnątrz.
Przy podaniu możemy polać pozostałą marynatą z oliwy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz