Składniki:
200 g płatów śledziowych solonych
mleko
1 łyżeczka cukru brązowego
1 szt. papryczki chili
1/4 szkl. oliwy z oliwek
4 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
50 g orzechów
1/4 pęczka pietruszki
Płaty śledziowe zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na noc.
Następnego dnia. Do miski wlewamy oliwę z oliwek. Papryczkę
chili myjemy, wyjmujemy nasiona i drobno kroimy. Pieruszkę drobno
siekamy. Wszystko łączymy ze sobą. Dodajemy osączone z mleka płaty
śledziowe. Wstawiamy do lodówki na godzinę.Orzechy drobno mielimy, dodajemy miód. Płaty śledziowe ropłaszczamy (przyciskając palcami) i po zewnętrznej stronie smarujemy miodem z orzechami. Zwijamy w roladki miodem na zewnątrz.
Przy podaniu możemy polać pozostałą marynatą z oliwy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz