niedziela, 19 maja 2013

Zupa krem z rukoli i ziemniaków

Co można zrobić z pół kilograma rukoli? Na przykład zupę. Może nie od razu z pół kilograma, ale ze 100 g na pewno. Zupa z rukoli to coś nowego.
Rukola (Rokietta siewna) należny do rodziny kapustowatych. Ma ostry, lekko gorzkawy smak. Dziko rośnie np. w Basenie Morza Śródziemnego. Liście są ciemnozielone i wydłużone. Jest bogata w witaminą A i C oraz żelazo. W kuchni stosowana jako dodatek do sałat lub kanapek. 

Przepis na zupę zaczerpnęłam z jednej ze stron supermarketu trochę go modyfikując. Zupę najlepiej spożywać tego samego dnia po ugotowaniu. Na drugi dzień smak zupy staje się bardziej ostry.

Składniki:
100 g listków rukoli
1/2 kg ziemniaków
1 l bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
50 ml śmietany
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka łyżek startego parmezanu
przyprawy: sól, pieprz

Ziemniaki gotujemy. Gotowy bulion trzeba zagotować. Zdjąć z ognia. Dodajemy ugotowane  ziemniaki oraz umytą rukolę. Miksujemy wszystko. Następnie dodajemy starte ząbki czosnku, śmietanę oliwę z oliwek, sól, pieprze. Wszystko podgrzewany na wolnym ogniu - nie gotujemy. Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem.

Smacznego!



Przepis bierze udział w akcji WIOSENNE ZUPY

2 komentarze:

  1. zapraszam do konkursu/akcji o tematyce "wiosenne zupy". Szczegóły na moim blogu http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń