Po książkę (Apetyczna autobiografia) sięgnęłam z ciekawości miejsc, które odwiedziła i które ją inspirują. Jedno co mogę stwierdzić, to to, że życie miała barwne.
A przepis na sałatkę warzywną jest banalny, taki jak każdy z nas zna. Jest jedno ale, o którym się dowiedziałam z programu TV, to to w czym warzywa gotujemy. To sałatce nadaje smaku.
Składniki (w takiej ilości jak chcemy):
bulion mięsny np. drobiowy
obrane warzywa: seler, marchew, pietruszka (nacięte z obu stron), kawałek pora,
wrzucamy do bulionu i gotujemy/ warzywa mogą być z gotowanego wcześniej bulionu (wtedy przechodzimy dalej)
ugotowany/e ziemniak/ziemniaki
ugotowane na twardo jajko/jajka
ogórek kiszony, kwaśne jabłko
majonez, musztarda, sól, pieprz ziołowy
wszystko kroimy w kostkę, dodajemy musztardę, majonez, doprawiamy solą i pieprzem
banał, a taki smaczny
Smacznego!
Sałatka warzywna |
Ale przecież zawsze się robi sałatkę z warzyw z rosołu ... Moja babcia zawsze tak robiła i moja mama i ja też tak robię. ... tez oglądałam "ten" program i zdziwiło mnie to odkrycie przez Panią M. "tajemnicy poliszynela" :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Nie wiem czy zawsze, ale na pewno nie wszyscy tak robią. Ja nie jestem fanką sałatki warzywnej, rzadko ją robiłam, częściej kroiłam już ugotowane warzywa nie zastanawiając się w jaki sposób były ugotowane. Zawsze smak był ten sam, warzyw. Po ugotowaniu warzyw w bulionie i zrobieniu sałatki dopiero poczułam różnicę. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńA składniki w Twojej sałatce są takie same, czy coś jeszcze dodajesz?