sobota, 7 maja 2011

Pierogi z mięsem

Chciałam zrobić pierogi z mięsem, takie aby ciasto było z mąki żytniej, farsz - mięsko z posmakiem majeranku, a po przecięciu pieroga wyciekał rosołek. I udało się:)

Farsz:
mięso z łopatki zmielić, tak aby były większe kawałki
Dodać sól, majeranek, trochę oliwy. Wymieszać i pozostawiać pod przykryciem.
Ciasto:
mąka pszenna wymieszana z żytnią w proporcji 2:1
jajko
oliwa z oliwek



Jajko wbić do części mąki. Dodać ok. łyżeczki oliwy. Wymieszać widelcem. Następnie zagnieść ręką. Ciasto powinno być elestyczne i odchodzić od dłoni.

Ciasto rozwałkować. Wycinać koła i nadziewać farszem.
Aby pierogi się nie rozklejały miejsce sklejenia, tzw. falbankę delikatnie poprzyciskać bokiem noża.

Gotować ok. 10 min. od wypłynięcia.
Polać roztopionym masłem z dodatkiem np. majeranku i czerwonej papryki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz