niedziela, 28 kwietnia 2013

Mleczne bułeczki

Drożdżowe ciasto wymaga sporo pracy. Im więcej włoży się w nie energii, cierpliwości tym będzie smaczniejsze. Mleczne bułeczki są bez jajek, ale ze sporą ilością masła. Delikatnie słodkie, o chrupiącej skórce. Aby urozmaicić,
wierzch bułeczek można posypać makiem lub sezamem.

Składniki:
15 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych
250 ml ciepłego mleka
500 g mąki pszennej
50 g cukru pudru (można zmniejszyć ilość do 10g)
1 1/2 łyżeczki soli
100 g miękkiego masła
1 jajko średniej wielkości

W średniej misce rozpuszczamy drożdże w 3 łyżkach ciepłego mleka. Dodajemy 30 g mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy i ugniatamy, aż mini ciasto będzie gładkie. Wysypujemy mąką miskę, ciasto nacinamy na górze na krzyż i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 30 min.
Przesiewamy mąkę, dodajemy sól i pozostałe mleko. Mieszamy, dodajemy masło pokrojone na drobne kawałki i pozostały cukier. Zagniatamy energicznie dopóki ciasto będzie gładkie i odchodzić od rąk.
Robimy kulę i wkładamy do miski wysypanej mąką. Nacinamy ciasto na górze na krzyż i pozostawiamy w ciepłym miejscu przykryte ręcznikiem kuchennym na 2 - 2,5 godz. Do podwojenia objętości.
Dzielimy ciasto na osiem części. Każdą z części zagniatamy i formujemy płaskie kule. Układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i pozostawiamy na 30 min.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C. Wierzch bułek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 20 min. do zarumienienia. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Smacznego!

Mleczne bułeczki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz