środa, 26 lutego 2014

Cenci - toskańskie karnawałowe ciasteczka

Cenci to toskańskie ciasteczka, bardzo łatwe w przygotowaniu. Podobno można je spotkać na terenie całych Włoch pod różną nazwą. Smaży się je w tłuszczu tak jak nasze faworki. W sam raz na ostatki.

Składniki:
300 g mąki
2 jajka
100 g cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Roztrzepujemy jajka, dodajemy oliwę i cukier. Następnie mąkę. Zagniatamy ciasto do momentu, aż składniki się połączą i ciasto będzie gładkie. Rozwałkowujemy do grubości paru milimetrów. Tniemy na cienkie prostokąty. Rozgrzewamy olej. Ciastka wrzucamy na gorący olej. Smażymy do momentu aż się zarumienią (w trakcie smażenia przewracamy). Wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar oleju. Posypujemy cukrem pudrem i możemy konsumować.

Smacznego!

Cenci
 Nie mogłoby zabraknąć naszych polskich faworków.


Faworki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz