Dziś papryka, a z niej krem. Moja była trochę przejrzała, co dodało kremowi słodyczy.
Składniki:
3 duże papryki (czerwone lub pomarańczowe)
0,5 l bulionu drobiowego
tzw. przeszkadzajki: grzanki, tarty ser, podprażone pestki z dyni, co komu smakuje
Papryki oczyszczamy z pestek i zielonych części. Przekrajamy na pół i pieczemy w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem ok. 1 godziny. Po upieczeniu zdejmujemy skórę. Dodajemy do bulionu i miksujemy. Zagotowujemy. Przelewamy do misek. Posypujemy serem, grzankami, pestkami, no i pietruszką oczywiście.
Smacznego!
![]() |
Krem z pieczonej papryki |
Też mam w planach taką zupkę ;) Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate :)
OdpowiedzUsuń