Na przełomie grudnia i stycznia portal soPerlage opublikował prognozowane trendy kulinarne na rok 2015. Wypowiedzieli się kucharze, krytycy kulinarni, dziennikarze. Większość się zgodziła co do tego, że będzie to ważny rok dla kuchni polskiej, produktu wysokiej jakości, kuchni, w której dominować będą warzywa. Wzrośnie rola wędlin własnej produkcji, prywatnych pasiek, regionalnych, tradycyjnych produktów i receptur.
W restauracjach dania wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe będą na wyższym poziomie. Lokale staną się bardziej przyjazne rodzinom. Karty będą krótsze, podzielone na menu lunchowe i kolacyjne. Pojawi się menu degustacyjne. Przy restauracjach kucharze postawią szklarnie, będą uprawiać ogrody.
Klienci dokonają weryfikacji poziomu obsługi (serwisu). Wzrośnie pozycja kobiet jako Szefowych Kuchni.
Skończy się era burgerowni, na ulice wejdą tapas bary. Powstaną miejsca, lokale koncentrujące się na jednym lub dwóch produktach np. serach.
Latem będzie nas chłodził cydr z polskich jabłek, a restauracje zadbają o większy wybór win.
Jako konsumenci będziemy odkrywać nowe smaki, szukać tego piątego. Wzrośnie znaczenie parzenia kawy metodami alternatywnymi. W kuchni będziemy bardziej świadomi m.in. przy wyborze słodyczy. Food design i neurogastronomia (doczytajcie sami). Z mięs będzie dominowała wołowina.
Brzmi smacznie! Nic tylko korzystać.
Smacznego 2015 roku!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz