Składniki:
500 g mąki pszennej
40 g cukru
50 g masła w kawałkach
2 duże jajka
100 ml wody + 50 ml letniego mleka
13 g drożdży
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
otarta skórki z jednej cytryny
1 szczypta soli
olej do smażenia
500 g mąki pszennej
40 g cukru
50 g masła w kawałkach
2 duże jajka
100 ml wody + 50 ml letniego mleka
13 g drożdży
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
otarta skórki z jednej cytryny
1 szczypta soli
olej do smażenia
Drożdże
rozdrabniamy, dodajemy odrobinę cukru i czekamy aż się rozpuszczą.
Dodajemy letnie mleko i wodę. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży.
Pozostawiamy na jakiś czas.
Do
dużej miski wsypujemy mąkę. Robimy otwór w środku. Dodajemy masło
pocięte na kawałki, cukier, ekstrakt z wanilii, otartą skórkę z cytryny,
szczyptę soli i jajka. Dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie i mleku.
Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie. W razie konieczności
można podsypać mąką. Formujemy z ciasta kulkę. Wkładamy do miski
wysmarowanej oliwą. Przykrywamy folią. Pozostawiamy na ok. 1 godz.
Na
posypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto do grubości ok. pół
centymetra. Szklanką wycinamy większe okręgi, a środek kieliszkiem.
Układamy na posypanej mąką powierzchni. Przykrywamy bawełnianą ścierką i
pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godz.
Na dużej patelni podgrzewamy olej. Smażymy z każdej strony, aż osiągną złot kolor. Układamy na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar oleju. Posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz