sobota, 26 lutego 2011

Pizza napoletana

Prosta pizza, bez kombinacji o wybornym smaku.
(Przepis zaczerpnięty z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia włoska".)

300 g pokrojonej na cienkie plasterki mozzarelli, 
1/4 szklanki porwanej palcami bazylii

Ciasto na pizzę: 
2 łyżeczki drożdży w proszku (ja wolę w kostce)
1/2 łyżeczki soli
2 1/2 szklanki zwykłej mąki (375 g)
1 szklanka ciepłej wody (250 ml)
łyżka oliwy z oliwek

Pomidorowy sos do pizzy: 
1 łyżka oliwy
1 mała drobno posiekana cebula (80 g)
2 rozgniecione ząbki czosnku
425g pomidorów z puszki
1/4 szklanki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka białego cukru
1 łyżeczka oregano

Ciasto na pizze: W misce dobrze wymieszaj drożdże, sól i przesianą mąkę. Stopniowo dolewaj wodę. Wyrabiaj ciasto, aż odejdzie od ręki, będzie gładkie i elastyczne.Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na ok 30 min aż wyrośnie i dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Ponownie ugnieć ciasto rękami, wyrabiaj na lekko oprószonym blacie aż stanie się gładkie. 
Podziel ciasto na pół. Powinny wyjść dwa ok. 30 cm placki. 

Przygotowanie sosu: Na patelni podgrzej oliwę, podsmaż cebulę na małym ogniu. Dodaj rozgnieciony czosnek, posiekane pomidory, przecier, cukier i oregano. Gotuj na małym ogniu, bez przykrywki, aż sos zgęstnieje.
Polej placki sosem, posyp serem. Piecz ok. 15 min. w temp. 200 st. C, aż ser się rozpuści, a brzegi się zarumienią. Przed podaniem posyp bazylią.
_________________________________

Staram się placki formować ręcznie bez użycia wałka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz