niedziela, 24 marca 2013

Ciasto ucierane z czarną porzeczką

Opróżniania zamrażarki ciąg dalszy. Tym razem zamrożona porzeczka czarna  w ucieranym cieście.

Składniki (robiłam z 1/2 porcji):
4 jajka
1 szkl. cukru (dałam trzcinowego)
3 szkl. mąki pszennej
1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
1/2 szkl. oleju
1 op. cukru waniliowego (16g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. czarnej porzeczki

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy olej, śmietanę. Mieszamy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy.
Pieczemy ok. 45 min. w temp. 200 st.C. (do suchego patyczka).

Ciasto ucierane z czarną porzeczką

4 komentarze:

  1. Wyszło pyszne :-) dodałam więcej porzeczek i trochę więcej cukru :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, ja zawsze niedosładzam. A teraz szykuję się na wersję z wiśniami:)

      Usuń