Bardzo trudno jest upiec ciasto na mące żytnie. Po prostu nie rośnie. Ale można zrobić tzw. ciasto ucierane, które warto użyć jako "podkład" pod np. śliwki. Zima dobiega końca, zapasy mrożonych owoców czas wykorzystać. I tak powstał placek ze śliwkami z mąką żytnią, miodem, melasą, napojem sojowym.
Składniki:
1 jajko
2 łyżki melasy
2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
150 ml napoju sojowego
2 łyżki oleju
200 g mąki żytniej typ 2000
śliwki
2 łyżeczki cukru brązowego do posypania śliwek
Płynne składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy mąkę. Ciasto przelewamy do okrągłej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej np. otrębami pszennymi (forma może być na tarę). Na wierzchu układamy rozmrożone śliwki, posypujemy cukrem brązowym.
Pieczemy ok.30 min. w temp. 200 st. C.
Super, uwielbiam ciasta ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuń