sobota, 3 listopada 2018

Dal z kalafiorem i pomidorami

Wersji na dal jest wiele. Podstawą są warzywa strączkowe, w tym przypadku czerwona soczewica. Do tego warzywa, najlepiej sezonowe, przyprawy, mleczko kokosowe. I pożywne danie gotowe.

Składniki:
1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
1 większa cebula pokrojona w drobną kostkę
posiekany ząbek czosnku
pół średniego kalafiora startego na dużych oczkach
1 szklanka warzywnego wywaru lub przegotowanej wody 
pół puszki posiekanych pomidorów
pół puszki mleczka kokosowego
sól, pieprz ziołowy, kumin i ewentualnie szczypta cynamonu, imbir, chilli
olej

Pokrojoną cebulę wrzucamy na patelnię, dodajemy przyprawy, olej i podsmażamy. Gdy zmięknie dodajemy posiekany czosnek. Smażymy chwilę. Następnie dodajemy starty kalafior. Podlewamy warzywnym wywarem. Dodajemy pomidory. Mieszamy. Zmniejszamy ogień. Gotujemy do zmięknięcia kalafiora. Dodajemy soczewicę. Mieszamy. Gotujemy chwilę. Dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy, aż składniki się połączą. Doprawiamy do smaku. Podajemy na przykład z ryżem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz