środa, 14 września 2011

Ciasteczka maślane wersja pełnoziarnista

Na stronie zajadam.pl znalazłam przepis na smakowite ciasteczka maślane. Świetne do kawy.

Oto on:

Składniki:
140  mąki pszennej
60 g mąki kukurydzianej
150 g masła
60 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 150 st. C. Mieszamy oba rodzaje mąki i cukier. Dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto przekładamy na blachę, rozpłaszczamy do grubości ok. 5mm. Kroimy w kwadraty, prostokąty - jak wyjdzie i zostawiamy na blasze. Posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 40 min.


Maślane ciasteczka pełnoziarniste


Druga wersja jaka zrobiłam wynikła z potrzeby na ciasteczka pełnoziarniste. W zasadzie jaki będzie tzw. wsad zależy co lubimy lub co mamy w domu. Ja zrobiłam to następująco.

Składniki:
1 szkl. zmielonych: pestek dyni, słonecznika, żurawiny, płatków owsianych żytnich
1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej
150 g masła
1 łyżeczka zapachu waniliowego
miód, cukier


Wszystko mieszamy. Rozpłaszczamy na blasze. Ponieważ ciasto przyklej się, rozwałkowałam je mokrym wałkiem.  Kroimy. Pieczemy ok. 40 min. w temp. 150 st. C.

Następnym razem pokuszę się by dorzucić jeszcze drobno posiekaną czekoladę.

4 komentarze:

  1. ciekawa jestem takiego połączenia z mąką kukurydzianą.schrupałabym :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedyś robiłam maślane z mąki pełnoziarnistej, ale wyszły mało kruche. Może to kwestia przepisu, bo proporcje składników były inne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nooo, fajne takie do schrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kruchości ciasteczkom dodaje chyba ta mąka kukurydziana, ja do swoich pełnoziarnistych jej nie dodałam. Może następnym razem.
    W każdym bądź razie te ciasteczka maślane z pierwszego przepisu są bardziej kruche niż moje pełnoziarniste.

    OdpowiedzUsuń