niedziela, 8 lipca 2012

Pierś z kurczaka ze szpinakiem i pomidorami

Będąc we Włoszech oliwa z oliwek extra vergine classico Monini była głównym dodatkiem do wszystkich moich potraw. Czy to było panini, czy pasta. Także z wielką przyjemnością biorę udział w konkursie sponsorowanym przez Monini. Smak, który jest wart polecenia.

Pierś z kurczaka z pomidorami i szpinakiem i z oliwą Monini
Pierś z kurczaka ze szpinakiem i pomidorami, którą przygotowałam jest smacznym posiłkiem na upalne lato. Lekkim, pożywnym, sezonowym, zdrowym ze względu na świeże warzywa i zioła.  Ładnie się również komponuje na talerzu.

Składniki:
pół piersi z kurczaka
3 pomidory
dwie garście szpinaku
świeża bazylia, tymianek,
dwa ząbki czosnku
sól do smaku
oliwa z oliwek extra vergine classico Monini

Pierś z kurczaka kroimy na plastry o grubości ok 1 cm. Nacinamy robiąc kratkę. W nacięcia wkładamy świeży tymianek. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek Monini. Obsmażamy z obu stron. Zmniejszamy ogień i powoli pieczemy.

Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Siekamy bazylię i mieszamy z pomidorami. Dodajemy do smaku sól i oliwę z oliwek extra vergine classico Monini.

Szpinak. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy posiekany czosnek i po chwili szpinak. Doprawiamy do smaku.  Tusimy chwilę i zdejmujemy z ognia.

Na talerzu układamy kolejno szpinak, pierś z kurczaka, pomidory. Całość polewamy oliwą z oliwek extra vergine classico Monin.

Smacznego!


Embed_yihbxnu2qhweevihtlutpwhxyvphxwzz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz