niedziela, 29 lipca 2012

Placek sezonowy - śliwki i jabłka

Placek, bo wygląda jak placek. Moim zamiarem było zrobienie ciasta, w którym by nie dominowało ciasto, tylko owoce w nim zatopione. Wyszło coś takiego.

Placek ze śliwkami i jabłkiem

Składniki:
1/2 szkl. cukru brązowego
1 jajko
1 łyżka miodu
3 łyżki śmietany 18%
4 łyżki masła
1 szkl. mąki
1 łyżeczka sody
szczypta soli
śliwki, jabłko pokrojone w talarki
miód, posypka orzechowa (ja używam orzeszków ziemnych zmielonych w blenderze)

Jajko miksujemy z cukrem i miodem. Dodajemy miękkie masło i śmietanę. Miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy mąkę wymieszaną z solą i sodą (lub proszkiem do pieczenia). Mieszamy. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto, rozprowadzamy po całej blasze.
Śliwki przecinamy na połowę, wyciągamy pestki, jabłko kroimy w talarki. Owoce układamy na cieście. Polewamy miodem i posypujemy zmielonymi orzechami.
Pieczemy ok. 30 min. w temp. 190 st. C.

Użyłam blachy do tarty o średnicy ok. 26 cm.

Placek ze śliwkami i jabłkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz