sobota, 26 listopada 2011

Babka cytrynowa

Pomimo, że zbliża się Boże Narodzenie, a nie Wielkanoc upiekłam babkę cytrynową. Przepis znalazłam na www.bakeandtaste.blogspot.com.

Babka cytrynowa
Składniki:
kostka masła (200g)
4 jajka
szklanka cukru
opakowanie cukru waniliowego
szklanka mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z jednej cytryny

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy masę. Dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz roztopiony, niezbyt gorący tłuszcz.
Pieczemy około 45 min. do suchego patyczka.
Posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz