Składniki:
Ciasto
Quiche z cukinią |
250 g mąki
100 g masła
100 g kwaśnej śmietany
szczypta soli
Nadzienie:
2 średnie cukinie
1 cebula
1 łyżka masła
2 jajka
200 g śmietany
pieprz, sól, gałka muszkatołowa - do smaku
Z mąki, masła, śmietany i soli zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie. Następnie wkładamy je na 30 min. do lodówki.
Cebulę kroimy na krążki, szklimy na maśle. Jajka rozmącamy ze śmietaną i przyprawami. Dodajemy cebulę. Cukinię obieramy, kroimy na krążki o szerokości ok. 1 cm.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę o średnicy ok. 28 cm. Nakłuwamy widelcem. Układamy na cieście pokrojoną cukinię. Zalewamy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 50 min. Po upieczeniu odstawiamy na 5 - 10 min.
Quiche z cukinią |
Bardzo mi się podoba pomysł na "nadzienie". Ciasto nieco uzdrowotnię i chyba taką Kisz sobie zrobię któregoś pięknego dnia :)
OdpowiedzUsuńRobiłam i potwierdzam, że proste i szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne
OdpowiedzUsuń