niedziela, 6 stycznia 2013

Naleśniki z mąki ryżowej

 Pierwsze moje podejście do mąki ryżowej (bezglutenowej).

Składniki:
1 jajko
1 łyżeczka cukru brązowego
150 ml mleka
1 łyżeczka oleju
1 niepełna szklanka mąki ryżowej

Jajko mieszamy z cukrem i płową mleka. Gdy składniki się połączą dodajemy połowę mąki, następnie pozostałe mleko i olej. Dodajemy pozostałą mąkę. Pieczemy placki. Z tych proporcji wyszło 7 placków średniej wielkości.

Same naleśniki są raczej bez smaku. Przełożyłam je twarogiem (200 g) wymieszanym z 2 łyżeczkami miodu. A na wierzch płożyłam zrobioną tego lata "szarlotkę" (antonówkę podtuszoną na maśle z rodzynkami i brązowym cukrem).

Naleśniki z mąki ryżowej


4 komentarze:

  1. Chyba podduszoną, a NIE podtuszoną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za uwagę. Antonówka była uprażona na maśle z rodzynkami i brązowym cukrem. Pozdrawiam:)

      Usuń