Składniki:
1 jajko
1 łyżeczka cukru brązowego
150 ml mleka
1 łyżeczka oleju
1 niepełna szklanka mąki ryżowej
Jajko mieszamy z cukrem i płową mleka. Gdy składniki się połączą dodajemy połowę mąki, następnie pozostałe mleko i olej. Dodajemy pozostałą mąkę. Pieczemy placki. Z tych proporcji wyszło 7 placków średniej wielkości.
Same naleśniki są raczej bez smaku. Przełożyłam je twarogiem (200 g) wymieszanym z 2 łyżeczkami miodu. A na wierzch płożyłam zrobioną tego lata "szarlotkę" (antonówkę podtuszoną na maśle z rodzynkami i brązowym cukrem).
Naleśniki z mąki ryżowej |
spróbuję:)
OdpowiedzUsuńSmacznego:)
UsuńChyba podduszoną, a NIE podtuszoną.
OdpowiedzUsuńDzięki za uwagę. Antonówka była uprażona na maśle z rodzynkami i brązowym cukrem. Pozdrawiam:)
Usuń