Składniki:
1 1/2 szkl. mąki
2 żółtka
1 łyżka octu lub spirytusu
3-4 łyżki gęstej śmietany
cukier puder do posypania
750 g smalcu do smażenia
Składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie. Rozwałkowujemy, składamy, bijemy wałkiem. I powtarzamy. Powinny pojawiać się pęcherzyki powietrza. (W razie potrzeby podsypujemy mąką). Następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na godzinę.
Rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki. Wycinamy paski o szerokości ok. 4 cm i długości ok. 15 cm.
Rozpuszczamy smalec w płaskim garnku. Sprawdzamy temperaturę tłuszczu - jest odpowiednio gorący gdy po wrzuceniu faworka ciasto wypływa na wierzch i niezbyt szybko się rumieni. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, bo faworki się szybko opieką z wierzchu.
Smażymy faworki z obu stron. Wyjmujemy na ręcznik papierowy. Pozostawiamy do odsączenia. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Faworki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz