czwartek, 27 lutego 2014

Faworki Tłusto Czwartkowe

Dziś Tłusty Czwartek do wyboru pączek czy faworek. Ja wybrałam faworki smażone na smalcu ( o zgrozo!:). Jak dla mnie wyszły smacznie, nawet pęcherzyki powietrza się pojawiły. Roboty co niemiara przy smażeniu, a tak proste w wykonaniu, chociaż siły trzeba trochę włożyć w biciu ciasta. A jak to się robi...

Składniki:
1 1/2 szkl. mąki 
2 żółtka 
1 łyżka octu lub spirytusu
3-4 łyżki gęstej śmietany
cukier puder do posypania
750 g smalcu do smażenia

Składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie. Rozwałkowujemy, składamy, bijemy wałkiem. I powtarzamy. Powinny pojawiać się pęcherzyki powietrza. (W razie potrzeby podsypujemy mąką). Następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na godzinę.
Rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki. Wycinamy paski o szerokości ok. 4 cm i długości ok. 15 cm.
Rozpuszczamy smalec w płaskim garnku.  Sprawdzamy temperaturę tłuszczu - jest odpowiednio gorący gdy po wrzuceniu faworka ciasto wypływa na wierzch i niezbyt szybko się rumieni. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, bo faworki się szybko opieką z wierzchu.
Smażymy faworki z obu stron. Wyjmujemy na ręcznik papierowy. Pozostawiamy do odsączenia. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!


Faworki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz