Zanim podam przepis na włoską, świąteczną babkę Colombę jeszcze zatrzymam Was przy chlebie toskańskim. Może warto go zrobić do święconki? Ma małą zawartość soli, wręcz się jej nie czuje. Jest zrobiony z mąki
pszennej (wiem gluten). Smakuje bardziej jak bułka niż chleb. Jest świetny z dobrej
jakości oliwą z oliwek, szynką parmeńską, salami, ostrym serem np. kozim,
oliwkami. Może być ciekawym dodatkiem do starterów.
Ciasto z podanych proporcji rośnie szybko i ładnie. Na
wykonanie trzeba zarezerwować parę godzin. Przykryte folią spożywczą nie tylko
podwaja, ale i potraja swoją objętość (prawie mi uciekło z miski). Świetnie się
wyrabia, jest elastyczne. Chleby pozostawione do wyrośnięcia pięknie rosną.
Składniki:
500 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
morskiej
1 łyżeczka cukru pudru
7 g drożdży instant
300 ml letniej wody
Do roboty: Wsypujemy mąkę do dużej miski. Dodajemy sól,
cukier i drożdże. Mieszamy składniki. Dodajemy wodę i mieszamy za pomocą
drewnianej łyżki. Kiedy składniki się połączą przenosimy ciasto na posypany mąką
blat i ugniatamy ok. 10 min., aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
Odpoczywanie (nasze i ciasta:): Smarujemy dużą miskę oliwą.
Wkładamy ciasto i przykrywany folią spożywczą. Pozostawiamy w ciepłym miejscu
na 1 – 2 godziny do podwojenia objętości (u mnie potrojenia).
Do roboty 2: Wyrzucamy ciasto na posypany mąką blat i
naciskamy. Dzielimy ciasto na dwie części i rozpłaszczamy na placki ok. 2cm. Rolujemy,
jakbyśmy robili roladę, do momentu aż ciasto będzie wyglądało jak bochenek. Przekładamy
nasze bochenki do formy do pieczenia posypanej mąką. Przykrywamy wilgotnym
ręcznikiem – zapobiegnie to wysuszeniu. Pozostawiamy na godzinę aby ciasto
odpoczęło i podwoiło swoją objętość.
Pieczenie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Ostrym nożem
nacinamy bochenki. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą.
Pieczemy ok. 20 min. aż bochenki będą miały zloty kolor.
Smacznego!
Ps. przepis pochodzi z książki Gino D'Acampo "Italian Home baking"
Ps. przepis pochodzi z książki Gino D'Acampo "Italian Home baking"
Chleb toskański |
taki chleb lubię
OdpowiedzUsuńW takim razie polecam, bo jest banalny w wykonaniu. Dwa razy robiłam i wyszedł.
OdpowiedzUsuń