niedziela, 13 maja 2012

Food Blogger Fest

Byłam, widziałam, doświadczałam:)

Wczoraj w siedzibie Agory w Warszawie odbył się Food Blogger Fest. Konferencja dla blogerek, blogerów, bo panowie też byli, zajmujących się kulinariami. Uczestników było ponad 100 osób. Konferencja poświęcona była różnym aspektom blogowania. Zarówno tego tzw. standardowego, czyli dzielenia się przepisami, jak również kręcenia filmików z przygotowania potraw, robienia zdjęć, promocji bloga kulinarnego, w tym przez fb. Szczegółowy program tu.

Pierwszym wystąpieniem była prezentacja Pauliny i Michała Stępień twórców chyba najpopularniejszego video bloga kotlet.tv. Przesympatyczna, bezpośrednia para młodych ludzi opowiedziała w jaki sposób tworzą filmiki, które umieszczają później w internecie. Było to na tyle szczegółowe, że adepci sztuki filmowania mogli dowiedzieć się od czego zacząć, jakich błędów się wystrzegać, gdzie udostępniać swoje video, jakie są plusy i minusy udostępniania swojego wizerunku w sieci. Np. Paulina mówiła, że z komentarzy umieszczonych pod którymś z filmików dowiedziała się  o tym, że ma wadę wymowy, czy też który profil ma lepszy.

Kolejnym punktem programu było spotkanie z naczelną miesięcznika Kuchnia. Anna Wrońska emocjonalnie i obrazowo opowiedziała o tzw. pisaniu o gotowaniu i jak to się zmieniało przez lata. Mając doświadczenie w prasie kulinarnej potrafiła wskazać momenty przełomowe w publikacjach dot. jedzenia.
Uzupełnieniem wystąpienia Anny Wrońskiej był temat, który poruszyła Aga Kozak z portalu Zwierciadło.pl, czyli jak pisać o jedzeniu.

Marcin Urban fotograf specjalizujący się w fotografii żywności w skrótowy sposób starał się przedstawić tajniki robienia zdjęć potrawom. Dopełnieniem jego wykładu były warsztaty prowadzone przez małżeństwo Beata i Lubomir Lipov (Lawendowy dom).

Ponad to był blok poświęcony promocji bloga, wykorzystania fb jako źródła kontaktu z klientami.

Zdjęć niestety nie robiłam, ale ciekawskich zapraszam do albumu umieszczonego na fb przez ugotuj.to, czyli tu:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz