wtorek, 29 maja 2012

Ciabatta classica

Kolejny przepis wypróbowany z książki "Italian home baking" Gino D'Acampo. Tym razem ciabatta classica. Robiłam ją już parę razy z różnych mąk: białej, chlebowej. Wychodzi zawsze, nawet jak przetrzymam starter 12 godzin za długo. Świetna na kanapki i jako dodatek do mięs, serów. Jak to ciabatta wybornie smakuje z oliwą z oliwek.
Pracę nad ciabattą rozkładamy na dwa dni. Pierwszego, wieczorem szykujemy starter, drugiego dodajemy kolejne składniki i pieczemy.

A oto przepis:

Starter (Biga - preferment charakterystyczny dla włoskich wypieków):
350 g białej mąki
180 ml ciepłej wody
5 g świeżych drożdży

Ciabatta classica
Aby przygotować starter umieszczamy wszystkie składniki w dużej misce i mieszamy przez 5 min. tak aby powstało ciasto. Smarujemy oliwą miskę i wkładamy do niej wyrobione ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na noc.

Ciasto zasadnicze:
450 g białej mąki
10 g świeżych drożdży
340 ml ciepłej wody
50 ml oliwy z oliwek extra virgin 
1 łyżeczka soli

Następnego dnia po przygotowaniu bigi. Mąkę przesiewamy do dużego naczynia i wyrabiamy z drożdżami. Dodajemy rozdrobniony starter - biga (ja skubię i wrzucam do mąki). Polewamy wodą z oliwą, dodajemy sól i mieszamy. Jak składniki się połączą kontynuujemy wyrabianie ciasta na płaskiej powierzchni posypanej mąką przez 8 min..
Następnie smarujemy dużą miskę oliwą i przekładamy ciasto. Miskę przykrywamy folią spożywczą.
Pozostawiamy na 1, 5 godz.
Po tym czasie przenosimy ciasto na posypaną mąką płaską powierzchnię. Przyciskamy palcami i dzielimy ciasto na 4 części. Jedną część rozpłaszczonego ciasta składamy do środka, następnie drugą część i dociskamy. Na koniec składamy na pół i dociskamy. Formujemy długi kształt.
Posypujemy ręcznik kuchenny mąką, układamy na nim nasze ciabatty, przykrywamy i pozostawiamy na 40 min. by urosły.
Posypujemy mąką formę i rozgrzewamy w piekarniku w temp. ok. 220st.C.
Przekładamy ciabatty do formy. Możemy jeszcze je rozciągnąć, tak by miały charakterystyczny kształt pantofla. Pieczemy 20 min. aż będą piękne i złote. Możemy spryskać wnętrze piekarnika wodą, aby pieczywo było bardziej chrupkie.

Skomplikowane? Ale warto.

2 komentarze:

  1. fantastyczny przepis, ciasto proste w przygotowaniu, muszę wypróbować:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie moja ciabatta już się skończyła więc czas na pieczenie. Tym razem spróbuję z Twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń