niedziela, 25 listopada 2012

Placki z kaszy gryczanej

Placki z kaszy gryczanej można by było nazwać makaronikami, bo tym co je spaja jest piana z białek. Miła odmiana od standardowej kaszy. Można je jeść na ciepło i zimno, jako dodatek do sosu np. mięsno - warzywnego, czy też jako baza do kanapki. Aby nabrały charakteru można dodać jakiejś przyprawy. Ja dodałam kurkumy.

Składniki:
200 g kaszy gryczanej prażonej
2 białka
1/ łyżeczki kurkumy lub innej przyprawy

Do gotującej się, osolonej wody (2 l) wsypujemy kaszę i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10-15 min. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy kaszę. Następnie rozdrabniamy za pomocą blendera.

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Na koniec dodajemy 1/2 łyżeczki kurkumy lub innej przyprawy. Dodajemy rozdrobnioną kaszę i energiczne mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220st.C. Z masy formujemy placki o grubości ok. 0,5 cm. Pieczemy 20-25 min.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz