Oprócz wykorzystania miksów do smarowania pieczywa używam ich również do podsmażania np. cebuli.
A jak o cebuli mowa... Od jakiegoś czasu, pewnie od momentu gdy jesień bardziej spochmurniała, mam ochotę na cebulę ale taką podsmażoną, upieczoną, tuszoną, skarmelizowaną. Zawijałam ją już w ciasto francuskie. Teraz przyszedł czas na tartę cebulową.
Składniki:
Ciasto:
1 szkl. mąki pszennej
1 małe jajko
1/2 łyżeczki soli
25 g masła
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C. Rozwałkowujemy i wykładamy ciastem wcześniej wysmarowaną tłuszczem formę do tarty o śr. 20cm (średnica formy jest mniejsza niż ta standardowa - jeżeli zdecydujemy się na większą należy odpowiednio zwiększyć proporcje składników). Nakłuwamy ciasto i pieczemy ok. 15 min.
Farsz:
2 duże cebula
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki masła (ja użyłam miksu Lurpak Klasycznego)
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozpuszczamy masło, zmniejszamy ogień i wrzucamy pokrojoną cebulę. Często mieszamy, gdy zmięknie dodajemy cukier. Pieczemy jeszcze ok. 10 min. Zdejmujemy z ognia. Farszem nadziewamy podpieczoną tartę i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 15 min.
Smacznego!
Tarta cebulowa |
Ciasto francuskie z cebulą |
Miksy Lurpak |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz