wtorek, 27 listopada 2012

Cook it Raw i bułeczki śniadaniowe Pani Krysi z Jaczna

Pod koniec września bieżącego roku Suwalszczyzna mogła gościć najlepszych kucharzy świata. To właśnie w miejscowości Jaczno odbyła się 4. edycja Cook It Raw - gotowania jak najbliżej natury.
Goście mogli poznać lokalną kuchnię, produkty z których przygotowali kolację. Jak to wszystko wyglądało można zobaczyć na filmie:



Źródło: cookitraw.org

A oto przepis na bułeczki śniadaniowe Pani Krysi z Jaczna, którymi miała okazję raczyć zaproszonych gości (przepis pochodzi z gazety, trochę go uprościłam).

Składniki (na ok. 20 bułeczek):
1 kg mąki
1 kostka masła
1 szkl. cukru
10 dkg drożdży 
1/2 szkl. kwaśniej śmietany
3/4 szkl. mleka
5 jajek + 1 do posmarowania bułeczek
szczypta soli


Jajka ubijamy z cukrem. Rozpuszczamy masło. Śmietanę mieszamy z drożdżami. Mąkę przesiewamy i dodajemy wszystkie składniki. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odstawało od miski.
Zgodnie z oryginalnym przepisem ciasto należy wstawić do lodówki na 5 godzin. Ja pozostawiłam w ciepłym miejscu na godzinę.
Następnie z ciasta formujemy bułeczki. Możemy je nadziać konfiturą. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem. Układamy w formie w ok. centymetrowych odstępach i pozostawiamy na 10 min. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C. Bułeczki pieczemy ok. 20 min.

Bułeczki Pani Krysi z Jaczna


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz