Mięso, w tym wypadku schab oczyszczam, wycinam plewy i tłuszcz. Przygotowuję zalewę solną. Robię ją ze zwykłej soli kuchennej. Zalewa powinno zakrywać mięso. Wstawiam na dobę do lodówki. Następnie wyjmuję mięso z solanki, osuszam i umieszczam z powrotem w lodówce na talerzyku. Teraz schab będzie sechł. Codziennie obracam i wylewam z talerza ewentualną wodę. Zajmie to ok. 6 dni. Mięso można umieścić na sicie lub innej kratce. Ułatwi to suszenie.
Następnie wkładam mięso w pończochę, tak aby było parę warstw - mięso musi być szczelnie owinięte. I wieszam w przewiewnym miejscu. I tak sobie wisi ok. 3 tygodni. W tym czasie kurczy się, zmienia kształt.
Suszony schab |
Boże!! Boskości ty moja :) To idealny przepis dla mojego Artura!! Tylko ciiii to będzie niespodzianka! Jutro biegnę po schab. Twój wygląda obłędnie!! Buziaki
OdpowiedzUsuńMaestro! Czapki z głów Asiek:)
OdpowiedzUsuńNiesamowite! Jaka ta pończocha? Po prostu zwykłe stare rajstopy? Jak grube? Ile warstw? Czy coś ściekało w międzyczasie ze schabu? Trzeba może coś podstawić? Suszyłaś w chłodnym miejscu? Czy w temp pokojowej? Koniecznie podaj więcej szczegółów. Jestem pod wrażeniem. A jaki smak? Dodawałaś coś do solanki? Liść laurowy np?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Kasia
Rewelacja Asiu z czyms innym niz z wieprzowina by przeszlo?
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny:)
OdpowiedzUsuńKasiu. Użyłam zwykłej pończochy, cienkiej. Schab włożyłam do jednej "nogi":) zrobiłam supełek, przełożyłam do środka i tak powstały 4 warstwy. W międzyczasie nic nie wyciekało, po to jest obsychanie i obciekanie w lodowce. Suszyłam w kuchni pod żyrandolem, jedyne przewiewne jakie przyszło mi do głowy. Smakuje jak suszone słone mięso, nie jest to prosciutto, ale coś w tym rodzaju, sucha szynka o słonawym smaku, najlepsza cienko krojona bez dodatków. Do solanki nic nie dodawałam, sama sól i woda.
Maryś, nie wiem czy by przeszło z wieprzowiną, nie próbowałam.
Asiu myslalm moze bardziej o baraninie, czy nawet wolowinie, u mnie wieprzowina nie przejdzie:)
Usuń:) tak już widzę:) jak wypróbujesz to daj znać. Ja robiłam tylko ze schabem.
Usuńo kurcze ale apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić, perfekcyjnie wygląda;)
OdpowiedzUsuńDoskonałe mięso! Wygląda super! Koniecznie muszę kiedys wypróbować!
OdpowiedzUsuńTo się nazywa determinacja :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy serdecznie
Tapenda
BOSSSSKIE...
OdpowiedzUsuńA JAKIE PROPORCJE SOLI I WODY W ZALEWIE?
POZDRAWIAM
JULIA
Julia nie pamiętam jakich proporcji użyłam. Niestety. Przykro mi:( Nie zapisałam. Robiłam to na oko, a bardziej na smak. Woda była bardzo słona, ale dało się ją spróbować. Jak wrzuciłam mięso to wypłynęło na powierzchnię. Ale nie przesadzaj z tą solą, bo później będzie nie do zjedzenia. Jak kolejny raz będę robiła to wszystko skrzętnie zapiszę. Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńDZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM
UsuńJULIA
A ten aprzepis na szynke ??
OdpowiedzUsuńSzynki niestety nie robiłam
Usuń