sobota, 29 grudnia 2012

Gnochi z parmezanem

Gnochi (wym. [ˈɲɔkːi]) są włoskimi kluskami podobnymi do polskich kopytek. Można je zrobić ze świeżo ugotowanych ziemniaków lub tych z dnia poprzedniego. Ciasto można ubogacić parmezanem, szpinakiem, serem. Dziś z parmezanem.

Składniki:
40 dag ziemniaków
1 jajko
1/2 szkl. grubo starego parmezanu
10 dag mąki
1 łyżka oliwy

Ziemniaki gotujemy w mundurkach lub używamy już ugotowanych. Rozdrabniamy je np. blenderem. Do masy dodajemy jajko, parmezan i 1/3 szkl. mąki. Wszystko mieszamy na gładką masę.
Oprószamy blat mąką. Z ciasta robimy wałek o grubości 2 cm i kroimy na 2 cm kawałki. Formułujemy z nich kulki. Wewnętrzną stroną widelca odciskamy na każdej kulce wzór prążków. Gnochi układamy na posypanym mąką talerzu i wstawiamy na 1 godz. do lodówki.
Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy ok. 3 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy wymieszane z oliwą i posypane np. parmezanem.
Mogą być również dodatkiem do sosów.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz