piątek, 19 sierpnia 2011

Ziemniaki w kostkach soute


Przepis pochodzi z książki Julii Child "Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni".

Porcja dla 4 osób, ok. 700 g ziemniaków.

Obrać ziemniaki i pokroić w kostki o boku długości 2 cm, a następnie wrzucić do zimnej wody, aby usunąć skrobię. Odcedzić i osuszyć na ręcznikach kuchennych. Smażyć na dużym ogniu na 3 łyżkach sklarowanego masła lub 2 łyżkach masła i 1 łyżce oleju, często mieszając, aż się ładnie zrumienią. Zmniejszyć ogień, doprawić lekko solą, pieprzem i ewentualnie ziołami prowansalskimi. Przykryć i smażyć przez 3 - 4 min., do miękkości. Przed podaniem zwiększyć ogień, a następnie dodać łyżeczkę siekanych szalotek i pietruszki, a dodatkowo także łyżkę masła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz