niedziela, 14 kwietnia 2013

Babka marmurkowa

Dobrze, że u nas (woj. podlaskie) okres okołoświąteczny Wielkanocny zamyka się pomiędzy świętami katolickimi, a prawosławnymi. W tym roku jest to odstęp jednego miesiąca. Z czystym sumieniem mogę więc zamieszczać zaległe przepisy Wielkanocne. Dziś babka marmurkowa.

Składniki:
5 jaj
2 szkl. mąki orkiszowej (lub pszennej)
1 szkl. cukru brązowego (lub białego)
1 masło (lub margaryny)
8 łyżek oleju
1 1/2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki orkiszowej (lub pszennej)
1 łyżka kakao
kilka kropel aromatu rumowego

Masło z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy na puch. Dodajemy żółtka i sok z cytryny. Cały czas ucierając wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka. Delikatnie mieszamy. Odkładamy 3/4 ciasta i dodajemy do niego 2 łyżki mąki. Do pozostałej 1/3 ciasta dodajemy 1 łyżkę kakao i kilka kropel olejku rumowego. Do wysmarowanej i posypanej bułką tarta foremki (ja użyłam formy z kominem) wlewamy jasne ciasto, następnie ciemne - można delikatnie wymieszać ciasta np. widelcem, wtedy będzie widoczny marmurek.

Pieczemy w temp. ok. 170 st. C ok. 1 godziny do suchego patyczka.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Babka marmurkowa



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz