Żurek przygotowany na podstawie przepisu Delimammy, ale z białą kiełbasą.
Składniki na zakwas na żur:
8 łyżek maki żytniej (razowej typu 2000)
4 ząbki czosnku
3 łyżki laurowe
4 ziela angielskie
szczypta soli
1 l wody letniej,przegotowanej
Mąkę i pozostałe składniki wsypujemy do litrowego słoika (może być większy). Zalewany letnią wodą i mieszamy. Słoik przykrywamy papierem śniadaniowym, delikatnie nakłuwamy, by był dostęp powietrza. Odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce. Drugiego i trzeciego dnia zakwas mieszamy. Po 5 dniach jest gotowy.
Proporcje: na 1 i 1/2 l wody potrzebujemy około 600 ml zakwasu.
Pozostały zakwas w zakręconym słoiku możemy przetrzymywać w lodówce przez około 3 tygodnie.
Składniki na zupę:
2 białe kiełbasy średniej wielkości
250 g włoszczyzny
1 duży ziemniak
1 1/2 l wody
600 ml zakwasu
2 łyżki mąki
Majeranek, sól, świeżo zmielony pieprz
Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Gotujemy wywar z włoszczyzny, ziemniaka, na białej kiełbasie (ok. 20 min.). Wyciągamy włoszczyznę. Wlewamy zakwas i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. W misce w ok. 2 chochlach zupy rozprowadzamy mąkę. Przelewamy do garnka i mieszamy. Zupa nie powinna mieć grudek. Gotujemy jeszcze na małym ogniu przez około 15 minut.
Podajemy z ugotowanym jajkiem.
Żurek z białą kiełbasą |
Z Gosi przepisu przygotowałam również suszony schab w ziołach.
Suszony schab w ziołach |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz