Składniki na spód:
120 g zimnego masła
1 łyżeczka ekstratktu z wanilii
80 g cukru pudru
150 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Kwadratową formę o wymiarach ok. 24 cm wykładamy papierem - użyłam formę na tartę, okrągłą. Formę wykładamy równomiernie ciastem, tak by były po brzegach "boczki".
Pieczemy w temp. 160 st. C, ok. 30 min. Do zarumienienia. Wyjmujemy i studzimy.
Składniki na masę chałwowo-orzechową:
200 g chałwy orzechowej lub waniliowej
pół szklanki śmietany kremówki 30%
100 g dowolnych orzechów (użyłam włoskich)
3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą, gładką masę. Przekąłdamy do garniuszka i lekko zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu. Gotujemy ok. 3 min. do lekkiego zgęstnienia.
Masę wykładamy na ciasto. Możemy posypać orzechami lub polać czekoladą.
Smacznego!
Mazurek chałwowo - orzechowy |
Jest przepyszny, nie tylko na święta:)
OdpowiedzUsuń