piątek, 5 kwietnia 2013

Pascha

Pascha, czyli sernik w innej formie. Na zimno, bez pieczenia. Kremowy, z dodatkiem skórki z pomarańczy. Może być z warstwą kakaową. Przygotowałam go z przepisu IlluCucina zmieniając trochę proporcje i zamiast moczenia rodzynek w rumie dodałam parę kropel zapachu rumowego.

Składniki:
4 żółtka
120 g cukru trzcinowego
1 opakowanie cukru waniliowego (32g)
1 kg twarogu mielonego (nie śmietankowego, tylko zwykłego)
150 ml mleka
10g kakao
sparzone rodzynki królewskie

skórka pomarańczowa
zapach rumowy


Jajka ucieramy mikserem z cukrem trzcinowym i waniliowym. Powinna być gładka jednolita masa. Następnie masę w misce  ustawiamy  na garnku z gotującą się wodą i ręcznie trzepaczką ucieramy na parze ok. 5 min. (dno miski nie powinno stykać się z wodą). Zdejmujemy, dodajemy mleko i twaróg. Mikserem rozdrabniamy, tak aby masa była gładka i maślana. Odkładamy 1/4 masy i dodajemy kakao. Do białej masy dodajemy sparzone rodzynki, drobno pokrojona skórkę pomarańczową i parę kropel zapachu rumowego.

Miskę wykładamy gazą. Możemy na bokach ułożyć pomarańcze pokrojone w plasterki. Przekładamy białą masę, na wierzch masę z kakaem. Końcówki gazy wkładamy do środka. Miskę zawijamy folią spożywcza i wkałdamy do lodówki na min. 12 godzin.
Następnie przekładamy paschę na talerz odwracając miskę.

Można zrobić mniejsze porcje w mniejszych miseczkach.

Smacznego!

Pascha





2 komentarze: