piątek, 22 czerwca 2012

Bułki żytnio - pszenne na zakwasie

Wyhodowałam zaczyn. Sama. Łanie pracował, teraz odpoczywa w lodówce. Zanim upiekę z niego chleb zrobiłam bułki żytnio - pszenne z pestkami słonecznika. Krócej je się przygotowuje. Przepis zaczerpnęłam z bloga Pracownia Wypieków.

Bułki żytnio - pszenne na zakwasie

Składniki: 150 g aktywnego zakwasu żytniego, 
300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
170 g wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżych drożdży (lub suszonych)
pestki słonecznika wg uznania


Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami. Dodać oliwę, sól i miód i stopniowo wsypywać przesianą mąkę i pestki słonecznika.Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
Piekarnik rozgrzewamy do 230 st C. 
Z wyrośniętego ciasta robimy bułeczki (mi wyszło 9 szt.). Aby ciasto się nie kleiło do rąk możemy wysmarować je oliwą. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi odstępy. Pieczemy ok 15 min. do zarumienienia.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz