sobota, 30 czerwca 2012

Żydowski kugel na dwa

Co to jest kugel? Już jakiś czas temu o tym pisałam. Żydowska babka ziemniaczana, trochę inaczej przygotowana niż tą, którą znamy. Dlaczego "na dwa"? Bo zanim otrzymałam  właściwy przepis zrobiłam sama dodają wszystkie składniki po dwa.

Kugel
Składniki (na pół keksówki):
1/2 kg ziemniaków
2 cebule
2 duże marchewki
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
olej, sól, pieprz
220st. C w piekarniku:)


Cebulę obieramy i jedną tarkujemy na tarce na drobnych oczkach, a drugą kroimy w kostkę i podsmażamy  na patelni na oleju. Marchewki obieramy tarkujemy na grubych oczkach. Ziemniaki to samo. Pozostawiamy na chwilę i odciskamy z nadmiaru soku. Dodajemy do cebuli i marchewki. Jajka – białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Żółtka dodajemy do ziemniaków. Dosypujemy mąki i dodajemy pianę. Dosmaczamy (dodajemy sól, pieprz do smaku).



Wkładamy do wysmarowanej olejem blachy. Pieczemy najpierw pół godziny w temp. 220 st.C. Później jeszcze godzinę w temp. 180 st. C.

Kugel wg tych proporcji wyszedł bardzo marchewkowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz