piątek, 8 czerwca 2012

Sernik czekoladowy

Przepis na blogu miał się pojawić w związku ze Świętem Wielkiej Nocy, ale nie zdążyłam.Wczoraj było kolejne święto, urodziny kogoś wyjątkowego, kogoś, kto bardzo lubi czekoladę. Zrobiłam więc sernik ala tort. Jest przepyszny.
Przepis pochodzi z gazety Moje gotowanie wydania kwietniowego i figuruje tam jako sernik kawowy. Kawy zbytnio w nim nie czuję, dlatego też dla mnie jest sernikiem czekoladowym.

Składniki:
Spód:
15 dkg herbatników
5 dkg czekolady gorzkiej min. 63% kakao
8 łyżek masła

Masa:
4-5 łyżek kawy rozpuszczalnej
10 dkg czekolady gorzkiej
50 dkg twarogu śmietankowego
50 dkg serka mascarpone
Sernik czekoladowy
20 dag drobnego cukru
ekstrakt z wanilii
4 łyżki kakao
3 jajka
200 ml śmietany (18%)
1/3 szklanki mleka

Spód: Herbatniki kruszymy. Czekoladę roztapiamy razem z masłem, mieszamy z herbatnikami. Dno tortownicy o średnicy ok. 25 cm wykładamy pergaminem. Przekładamy masę z ciastek, przyciskamy i pieczemy 10 min. w temp. 180st.C.

Masa: Kawę rozpuszczamy w małej ilości wody. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Twaróg, serek mascarpone i cukier miksujemy. Dodajemy kakao, ekstrakt waniliowy, rozpuszczoną kawę, jajka, śmietanę oraz połowę roztopionej czekolady. Krótko miksujemy. Pozostałą część łączymy z mlekiem i odstawiamy.
Masę serową wlewamy na podpieczony spód i pieczemy 10 min. w temp. 240 st. C. Po 10 min. temperaturę obniżamy do 110 st. C i pieczemy 30 min. Ciasto będzie ścięte tylko po bokach. Środek będzie wyglądał jakby się nie upiekł. Studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wstawiamy do lodówki. Sernik polewamy odłożoną czekoladą. Dekorujemy według uznania.

Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń