Przepis pochodzi z gazety Moje gotowanie wydania kwietniowego i figuruje tam jako sernik kawowy. Kawy zbytnio w nim nie czuję, dlatego też dla mnie jest sernikiem czekoladowym.
Składniki:
Spód:
15 dkg herbatników
5 dkg czekolady gorzkiej min. 63% kakao
8 łyżek masła
Masa:
4-5 łyżek kawy rozpuszczalnej
10 dkg czekolady gorzkiej
50 dkg twarogu śmietankowego
50 dkg serka mascarpone
ekstrakt z wanilii
4 łyżki kakao
3 jajka
200 ml śmietany (18%)
1/3 szklanki mleka
Spód: Herbatniki kruszymy. Czekoladę roztapiamy razem z masłem, mieszamy z herbatnikami. Dno tortownicy o średnicy ok. 25 cm wykładamy pergaminem. Przekładamy masę z ciastek, przyciskamy i pieczemy 10 min. w temp. 180st.C.
Masa: Kawę rozpuszczamy w małej ilości wody. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Twaróg, serek mascarpone i cukier miksujemy. Dodajemy kakao, ekstrakt waniliowy, rozpuszczoną kawę, jajka, śmietanę oraz połowę roztopionej czekolady. Krótko miksujemy. Pozostałą część łączymy z mlekiem i odstawiamy.
Masę serową wlewamy na podpieczony spód i pieczemy 10 min. w temp. 240 st. C. Po 10 min. temperaturę obniżamy do 110 st. C i pieczemy 30 min. Ciasto będzie ścięte tylko po bokach. Środek będzie wyglądał jakby się nie upiekł. Studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wstawiamy do lodówki. Sernik polewamy odłożoną czekoladą. Dekorujemy według uznania.
Smacznego!!!
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń