niedziela, 3 czerwca 2012

Płaski chleb z oregano oraz sos mięsno-warzywny

Kolejny przepis z pełnej inspiracji książki Gino D'Acampo. Płaski chleb z oregano. A do tego sos mięsno - warzywny i obiad gotowy.
Płaski chleb z oregano z sosem mięsno-warzywnym

Składniki:
180 g białej mąki
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy extra vergine
110 letniej wody

Miskę smakujemy olejem. Przesiewamy mąkę, dodajemy oregano i sól. Robimy na środku wgłębienie do którego wlewamy wodę wymieszaną z oliwą. Mieszamy wszystkie składniki. Gdy się połączą, wyrabiamy na oprószonym mąką blacie przez 5 min. Następnie ciasto wkładamy do miski i przykrywamy folią. Pozostawiamy na 20 min.
Po tym czasie, ciasto dzielimy na 4 części i formujemy z nich okrągłe placki o średnicy ok. 18 cm. Pieczemy na rozgrzanej patelni na średnim ogniu przez 2 min. z każdej strony.

Zastanawiam się jak to smakuje pieczone na grillu. Do wypróbowania.

Zrobiłam do tego sos mięsno - warzywny, coś na wzór bolońskiego. Zmieliłam schab, marchewkę, cebulę. Doprawiłam oliwą, solą i pieprzem. Usmażyłam na patelni z sosem pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz