wtorek, 16 października 2012

Kartacze


Kartacze jedna z najbardziej popularnych potraw północnego Podlasia. Pochodzące z Litwy, gdzie od swojego kształtu są nazywane cepeliami. W 2005 r. zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych MRiRW.  Przygotowane z ziemniaków i nadzienia mięsnego, okraszone skwarkami i cebulą. Występują też w wersji „wegetariańskiej”, tj. np. z nadzieniem grzybowym. Przepisów na samo ciasto jest tak wiele, jak gospodyń. A wszystko zależy od proporcji surowych i gotowanych ziemniaków.

Składniki (na ok. 10 szt.):
2 kg ziemniaków
½ kg mielonego mięsa z łopatki
1 cebula
20 dkg wędzonego boczku
majeranek, pieprz, sól

Pół kilograma ziemniaków gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu obieramy i przeciskamy przez praskę lub mielimy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Połowę szklimy na patelni. Mięso doprawiamy majerankiem, pieprzem, solą. Dodajemy zeszkloną cebulę i mieszamy.
Pozostałe ziemniaki obieramy i tarkujemy. Za pomocą gazy, ze starkowanych zmieników odciskamy sok do miski. Sok zostawiamy na chwilę by się ustał. Następnie ostrożnie zlewamy, zostawiając krochmal.
Odciśnięte ziemniaki mieszamy z gotowanymi. Dodajemy sól do smaku oraz powstały krochmal. Mieszamy.
Z tak powstałego ciasta formujemy owalne placuszki wielkości dłoni. Ciasto nie może być za cienkie, aby podczas gotowania nie pękło. Nadziewamy łyżką farszu i zamykamy formując podłużne kluski. Gotujemy we wrzącej wodzie ok. 30 min. od wypłynięcia.

Boczek i pozostałą cebulę kroimy w kostkę. Boczek wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy do prawie całkowitego wytopienia się tłuszczu. Dodajemy cebulę. Czekamy aż się zeszkli. Tak przygotowaną okrasą polewamy kartacze.

2 komentarze:

  1. Twoje kertacze wyglądają wyśmienicie. Ja raz się do tego zabierałam i podczas gotowania całe mi się rozleciały i zostało samo mięso. Co mogłam zrobić nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, przepraszam, że dopiero odpisuję. Ale widziałam, że już poradziłaś sobie: Wydaje mi się, że zależy to od tego czy dodamy mąkę czy nie. Mi udało się zlepić je wyłącznie za pomocą krochmalu powstałego z odciśniętych ziemniaków i nie rozleciały się. Gotowałem je w dużej ilości wody i starałam się nie mieszać w garnku. Pozdrawiam :)

      Usuń