Składniki (na 26 szt.)
0,5 kg słoniny (powstaje z tego ok. 100 g skwarek)
1 szkl. mąki
½ szkl. cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy z niej tłuszcz. Powstałe w ten sposób skwarki odcedzamy od całości, przekręcamy dwukrotnie przez maszynkę lub bardzo drobno siekamy. Do skwarek oddajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i jajko. Wyrabiamy do momentu aż ciasto stanie się gładkie. Jeżeli zajdzie taka potrzeba podsypujemy mąką.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-5 mm i wycinamy foremkami ciastka. Pieczemy ok. 20 min. w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku.
Ciasteczka ze skwarkami |
nigdy jeszcze nie robiłam ciastek na skwarkach ale zaintrygowały mnie :)
OdpowiedzUsuńNom, pomysł przewroty, ale ciastka wychodzą nie tylko jadalne, ale i smaczne.
OdpowiedzUsuńPyszności z mojego dzieciństwa. Do dziś pamiętam ten smak... Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuń