wtorek, 30 października 2012

Ciasteczka ze skwarkami

A na deser ciasteczka ze skwarek. Brzmi to trochę przewrotnie, ale tak kiedyś zagospodarowywano pozostałości po wytapianiu słoniny. Zmielone skwarki łączono z mąką, cukrem i jajami i przepuszczano przez maszynkę do mielenia zakończoną specjalną nakładką. Wychodziły podłużne, karbowane ciastka. W smaku kruche, słodkawe, pachnące skwarkami. Dziś nie do dostania w żadnym ze sklepów.

Składniki (na 26 szt.)
0,5 kg słoniny (powstaje z tego ok. 100 g skwarek)
1 szkl. mąki
½ szkl. cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy z niej tłuszcz. Powstałe w ten sposób skwarki odcedzamy od całości, przekręcamy dwukrotnie przez maszynkę lub bardzo drobno siekamy. Do skwarek oddajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i jajko. Wyrabiamy do momentu aż ciasto stanie się gładkie. Jeżeli zajdzie taka potrzeba podsypujemy mąką.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-5 mm i wycinamy foremkami ciastka. Pieczemy ok. 20 min. w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku.

Smacznego!

Ciasteczka ze skwarkami

3 komentarze:

  1. nigdy jeszcze nie robiłam ciastek na skwarkach ale zaintrygowały mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nom, pomysł przewroty, ale ciastka wychodzą nie tylko jadalne, ale i smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności z mojego dzieciństwa. Do dziś pamiętam ten smak... Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń