sobota, 1 grudnia 2012

Chleb żytni z płatkami owsianymi i otrębami


Każdy kto piecze chleb ma swój ulubiony przepis. Często jest to kombinacja wielu wcześniejszych eksperymentów. I tak wypracowujemy własne receptury. Do tej pory piekłam chleby wieloziarniste z pestkami z dyni i ze słonecznika, z siemieniem lnianym. Dziś chleb żytni z płatkami owsianymi i otrębami pszennymi.

Składniki (na małą keksówkę):
2 szkl. mąki żytniej typ 720
10 dag zakwasu chlebowego
1 niepełna szklanka wody
1 łyżeczka soli
1/2 szkl. płatków owsianych
1/2 otrębów pszennych

Do zakwasu dodajemy trochę wody tak by stał się płynny po wymieszaniu. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy. Dodajemy zakwas i wodę, mieszamy. Ciasto w konsystencji powinno przypominać gęste musli. Dwie łyżki odkładamy do słoika na zakwas (można trzymać w lodówce ok. 2 tygodni; przed użyciem należy dokarmić dodając wody i mąki żytniej razowej).
Pozostałe ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami blachy. Zakrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 12 godz. Pieczemy przez ok. 45 min. w temp. 200 st. C.
Po upieczeniu wyjmujemy z blachy i kładziemy na kratce do wystygnięcia. Możemy posmarować wodą, aby skórka nie była za twarda.






A oto przepis na mój pierwszy Chleb.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz