A gdy muffiny nie wyjdą, upieczemy zakalec lub został nam kawałek ciasta, któremu daleko do świeżości przeróbmy je. Zróbmy bajaderkę
Składniki:
100 g czekolady
zapach migdałowy
1,5 szkl. rozdrobnionego ciasta
Czekolada może być z mniejszą zawartością kakao, mogą to też być np. Mikołaje świąteczne, czy czekoladki, którym termin ważności dobiega końca. Ciasto rozdrabniam blenderem. Im będzie bardziej rozdrobnione, tym łatwiej będzie nadać kształt bajaderkom.
|
Bajaderki |
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Dodajemy parę kropel olejku migdałowego. Zdejmujemy i wsypujemy rozdrobnione ciasto. Mieszamy, ciasto powinno mieć zwartą konsystencję. Możemy formować z niego kule, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych lub zmielonych orzeszkach. Możemy też włożyć do foremek muffinkowych. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Bajaderki coś pysznego :) ale muffin zawsze wyjdzie^^
OdpowiedzUsuńUśmiałam się.. akurat mi dziś pierwszy raz muffiny nie wyszły :):)
OdpowiedzUsuńOj muffiny nie zawsze wychodzą - przynajmniej dla mnie:)
OdpowiedzUsuń