Przepis na ravioli z nadzieniem szpinakowo-serowym
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki
2 jajka lub 2 żółtka
1 łyżka oliwy z oliwek
Ravioli z nadzieniem szpinakowym |
Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę. Na środku robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajka oraz wlewamy łyżkę oliwy z oliwek. Za pomocą widelca rozmącamy jajka, a następnie łączymy je z mąką. Dłonie posypujemy mąką i wyrabiamy ciasto, tak aby było gładkie i elastyczna. Owijamy ciasto folią i odkładamy na pół godziny do lodówki.
Nadzienie:
350 g szpinaku rozdrobionego
225 g sera ricotty lub feta (ja dałam twaróg)
55 g startego parmezanu
2 jajka lekko roztrzepane
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz
mąka do posypania
świeżo starty parmezan do podania
W miseczce ucieramy ser na krem. Dodajemy odciśnięty szpinak, parmezan i jedno jajko. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i pieprzem. Mieszamy.
Ciasto makaronowe dzielimy na pól. Jedną przykrywamy, a drugą cienko rozwałkowujemy. Następnie rozwałkowujemy drugą połowę. Na jednym płacie rozwałkowanego ciasta układamy rzędami porcyjki nadzienia w odległości 4 cm jedna od drugiej. Miejsca między nadzieniem smarujemy drugim roztrzepanym jajkiem, po czym całość przykrywamy druga częścią ciasta. Mocno dociskamy ciasto wokół nadzienia, wycinamy kwadratowe pierożki, układamy na posypanej mąką ściereczce i odstawiamy na godzinę.
W dużym rondlu doprowadzamy wodę do wrzenia. Pierożki wrzucamy partiami i gotujemy 5 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z startym parmezanem.
__________
Powyższy przepis jest połączeniem dwóch przepisów. Pierwszy znajduje się w niepozornej książeczce "Kuchnia włoska" drugi we "Włoskiej wyprawie Jamiego" Jamie Olivera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz