Składniki:
4 cebule pokrojone w półtalarki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 czubata łyżka masła
3 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, tymianek
grzanki z pieczywa pszennego podpieczone na maśle
pietruszka
W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek oraz masło. Dodajemy cebulę i tusimy ok. 30 min. od czasu do czasu mieszając. Cebula powinna być skarmelizowana. Mieć kolor jasno brązowy, ale musimy uważać by się nie przypaliła. Na koniec wyciskamy ząbek czosnku. Tusimy jeszcze chwilę i wlewamy bulion. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Podajemy z grzankami i pietruszką. Możemy też dodać starkowany ser i śmietanę.
Zupa cebulowa |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz