sobota, 21 grudnia 2013

Kaszotto wg Małgorzaty Szumowskiej

W ostatnim numerze Magazynu Smak ukazał się wywiad z Małgorzatą Szumowską, jedną z ciekawszych polskich reżyserek, w którym to opowiada o swoich kulinarnych wspomnieniach oraz obecnych preferencjach. Jedną z nich jest kaszotto z różnymi dodatkami. Pani Małgorzata podała składniki, ale nie konkretny przepis, także to co jest poniżej jest to moja interpretacja. Smakuje ciekawie, głównie ze względu na połączenie kminku ze skórką z cytryny.

Składniki:
100 g karzy jęczmiennej
200 ml wywaru z kurczaka (może też być warzywny)
suszone pomidory w oleju
kminek
ok. 100 g sera feta
otarta skórka z jednej cytryny
świeże oregano
łyżka oliwy z oliwek

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wsypujemy kaszę. Chwilę prażymy, uważając aby się nie przypaliła. Stopniowo wlewamy wywar z kurczaka (np. po jednej chochli), gdy kasza wchłonie wywar dolewamy kolejną porcję. Na drugiej patelni smażymy kminek. Suszone pomidory kroimy w kostkę, ser feta również. Na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny oraz pozostałe składniki. Mieszamy. Posypujemy świeżym oregano.

Smacznego!

Kaszotto wg Małgorzaty Szumowskiej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz