poniedziałek, 9 grudnia 2013

Naleśnik - placek z mąki owsianej

Ostatnio coraz więcej osób przechodzi na dietę bezglutenową. Niektórzy podążają za modą, dla innych jest to konieczność. Więc dziś coś na wzór naleśnika - chociaż do naleśnika mu trochę, bo jest o wiele grubszy, ale smaczny i pożywny.

Składniki:
1 jajko
1 łyżka brązowego cukru
1/2 szkl. mleka
ok. 1 szkl. drobno zmielonych płatków owsianych

Jajko mieszamy z cukrem, dodajemy mleka. Mieszamy. Dosypujemy zmielone płatki owsiane. Masa powinna być dosyć gęsta, nie lejąca jak na naleśniki. Wykładamy na patelnię i rozprowadzamy. Warstwa ciasta powinna być dosyć gruba ok. 3mm.
Pieczemy z obu stron. Podajemy np. z duszonymi jabłkami z pomarańczą, imbirem i cynamonem.

Smacznego!

Naleśniki z mąki owsianej

1 komentarz:

  1. Świetne:) Ja dodaję często zamiast mleka pół opakowania serka wiejskiego - wtedy jest jeszcze bardziej pożywne.

    OdpowiedzUsuń