niedziela, 22 grudnia 2013

Panettone - Wesołych Świąt / Buon Natale!

Do tej babki zabierałam się dość długo ze względu na długi czas wyrastania. Ale przyszły Święta Bożego Narodzenia i czas się znalazł i okazja. Bo Panettone to włoskie ciasto Bożonarodzeniowe. Przepis zaczerpnęłam z bloga Modern Taste. W smaku wyraźnie wyczuwa się skórkę pomarańczy, cytryny i rodzynki. Świetnie komponuje się ze szklanką ciepłego mleka.
Samo przygotowanie nie jest trudne, jedynie czas wyrastania może odstraszać. Dodatkowo uroku ciastu dodaje jego charakterystyczny kształt. Użyłam oryginalnej formy do Panettone o średnicy 15 cm. Okazała się trochę za mała, bo ciasto aż uciekało z niej i musiałam skrócić czas wyrastania. Można też użyć normalnej tortownicy.

Składniki:
3 jajka
5 łyżek masła w temperaturze pokojowej
7 g drożdży instant
460 g mąki
100 g cukru
50 g mleka
50 g wody
skórka otarta z 1 pomarańczy
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka soli
90 g rodzynek
80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Na początku mieszamy wodę z mlekiem i podgrzewamy do temp. ok. 45 st. C. Następnie przelewamy do większej miseczki i na wierzch wsypujemy suche drożdże. Nie mieszamy, czekamy ok. 3 min. następnie dodajemy 3 łyżki mąki, łyżkę cukru. Wszystko mieszamy, do połączenia skłaników. Pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 30 min.

Po 30 min. jajka ucieramy z cukrem, ekstraktem waniliowym oraz otartą skórką z pomarańczy i cytryny. Dodajemy mąkę, sól oraz wyrośnięte drożdże. Gdy ciasto stanie się gęste wyrabiamy mikserem lub ręcznie. Dodajemy masło. Chwilę wyrabiamy i dodajemy kandyzowaną skórkę z pomarańczy i rodzynki. Wyrabiamy krótko i przekładamy do miski wysmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 - 3 godziny (u mnie stało 2 godziny).

Po wyrośnięciu ciasta wyrabiamy je chwile i przekładamy do formy. Wierzch smarujemy rozpuszczonym masłem. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (powinno podwoić objętość). Należy pilnować, aby ciasto nie wypłynęło - powinno dochodzić do końca formy. Później, podczas pieczenia jeszcze trochę podrośnie.

Pieczmy ok. 30 - 40 min. w temp. 180 st. C do uzyskania ładnego złocistego koloru.

Panettone

_______________________


I to ostatni przepis przed świętami - w związku z tym życzę zdrowych, smakowitych Świąt Bożego Narodzenia - Buon Natale!

2 komentarze: