środa, 18 grudnia 2013

Pierogi z mąki żytniej z kapustą i z grzybami

Niby nic takiego, zwyczajowa i zwyczajna potrawa Bożonarodzeniowa, ale w trochę innym wydaniu. Tą "innością" jest ciasto, które przygotowałam z mąki żytniej chlebowej typ 720. Nie dodawałam mąki pszennej. Ciasto na pierogi przygotowałam na bazie przepisu na ciasto makaronowe.

Składniki na ciasto:
100 g mąki i trochę do posypania stolnicy
1 jajko
1 łyżeczka oliwy z oliwek

Mieszamy mąkę z jajkiem i oliwą, na początku widelcem, a gdy składnik się połączą wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto powinno być gładkie i jednolite. Jeżeli mamy czas to możemy odłożyć do lodówki na ok. 30 min. by odpoczęło.

Farsz:
garść grzybów suszonych - użyłam borowików i podgrzybków
kiszona kapusta
1 mała cebula
sól, pieprze
1 łyża masła klarowanego

Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na noc. Kiszoną kapustę (dwie garście) kroimy drobno. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na klarowanym maśle. Grzyby i kapustę gotujemy w wodzie po moczeniu grzybów. Dodajemy cebulę. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy chwilę. Odstawimy do wystygnięcia.

Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienko. Wykrawamy kółka. Kładziemy farsz na środek i dociskamy brzegi.

Możemy zamrozić, wtedy układamy każdy z pierogów oddzielnie, tak by się nie posklejały. Gotujemy ok. 10 min.

Możemy podać z podsmażoną na maśle cebulą pokrojoną w kosteczkę.

Smacznego!

Pierogi z mąki żytniej z kapustą i z grzybami

Pierogi z mąki żytniej z kapustą i z grzybami

2 komentarze:

  1. 100 gramów mąki? Nie za mało?

    OdpowiedzUsuń
  2. Do robienia makaronu uzywam proporcji 1 jajko 100 g mąki i wychodzi. Oczywiscie mozna podsypac jeszcze mąki zwłaszcza gdy jajko jest duże, ale proponuje zacząć od 100 g i sprobowac wyrobic, nie zrażać się że na początku się klei. WESOŁYCH Świąt! i powodzenia.

    OdpowiedzUsuń