poniedziałek, 3 października 2011

Ciasteczka owsiane z orzechami i żurawiną

Przepis na ciasteczka znalazłam w "Gali" nr 26/2011. Są kruche, delikatnie słodkie, z posmakiem orzechowym. Oto przepis.

Składniki:
3/4 szkl. cukru
110 g masła
1 duże jajko
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 szkl. mąki
1 1/2szkl. płatków owsianych
3/4 szkl. suszonej żurawiny
1/4 szkl. zmielonych orzechów (ja dałam włoskie i ziemne prażone)

Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać całe jajko, ekstrakt waniliowy i ubić. Dodać mąkę, sodę, sól i dokładnie wymieszać. Do masy dodać płatki owsiane, żurawinę i zmielone orzechy. Z ciasta formować placuszki i układać je na płaskiej blasze. Placuszki się rozlewają, więc należy zachować większe odległości pomiędzy nimi. Piec ok. 10 - 12 min. w temp. ok. 190st.C do momentu, aż brzegi zaczną się lekko rumienić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz