wtorek, 11 września 2012

Chleb kukurydziany ze słonecznikiem

Pamiętacie jeszcze Pana Gino D'Acampo? Tak, to ten przystojniak od włoskiej kuchni. Dziś kolejny chleb z jego niezawodnej książki "Italian home baking". Jak zawsze wyszedł wyśmienicie.

Chleb kukurydziany ze słonecznikiem

Składniki:
270 g białej mąki (ja użyłam orkiszowej)
60 g mąki kukurydzianej lub polenty
1 łyżeczka soli
10 g suchych drożdży
100 ml ciepłej wody
140 ml ciepłego tłustego mleka
3 łyżki ziaren słonecznika
Oliwa z oliwek do wysmarowania miski

Przygotowujemy formę do pieczenia (ja użyłam okrągłej o średnicy 23 cm) - wysypujemy ją mąką oraz szykujemy miskę wysmarowaną oliwą.
Mieszamy mąki, sól i suche drożdże. Robimy w środku wgłębienie i wlewamy mleko wymieszane z wodą. Mieszamy wszystko. Gdy ciasto będzie już jednolite, wszystkie składniki się połączą wykładamy ciasto na gładką powierzchnię i zagniatamy przez 5 min. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Nadajemy okrągły kształt i wkładamy do naoliwionej miski. Przykrywamy folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1 godz.

Po godzinie wykładamy ciasto z miski i znowu zagniatamy. Wysypujemy słonecznik na powierzchnię, na której zagniatamy ciasto i wgniatamy go w ciasto. Zagniatamy przez ok. 2 min. Słonecznik powinien być wgnieciony i wymieszany z ciastem. Zostawiamy na 5 min. Następnie robimy z niego okrągły bochenek. Wkładamy do miski, przykrywamy folią i pozostawiamy na 50 min.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C. Bochenek posypujemy ziarnami słonecznika, spryskujemy wodą. Pieczemy ok. 35 min.

Po upieczeniu studzimy na kratce.

Chleb kukurydziany ze słonecznikiem tuż po upieczeniu

W całej okazałości

Gotowy do spożycia



__________________________

Chleby na drożdżach szybciej się psują niż te na zakwasie. Dlatego też należy je w odpowiedni sposób przechowywać i szybko konsumować. Ja zawijam je najpierw w papier, a później pakuję w foliowy woreczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz